Effektiv miljørapportering: Hvordan Sørlie Næringseiendom bruker Propely til bærekraftig drift

I sentrum av Sørlie Næringseiendoms miljøstrategi står arbeidet med eksisterende bygningsmasse, der de bruker Propely som verktøy for dokumentasjon og rapportering til BREEAM In-Use.
Published on
October 1, 2024

Sørlie Næringseiendom har gjennom flere år jobbet aktivt med bærekraft og miljøvennlig drift i sine eiendommer. Med en eiendomsportefølje på ca. 50 000 kvadratmeter og over 130 leietakere, har selskapet satt høye mål for å redusere sitt klimaavtrykk.  

I sentrum av deres miljøstrategi står arbeidet med eksisterende bygningsmasse, der bruken av Propely som verktøy for dokumentasjon, rapportering og samarbeid med leverandører forenkler oppfølgingen av miljøkrav og fremmer bærekraftige løsninger. Vi har snakket med Bernt Sondre Sørlie, eiendomsforvalter i Sørlie Næringseiendom, om hvordan de arbeider med miljørapportering i Propely.  

En reise siden 1913: fra møbelsnekring til næringseiendom

Siden 1995 har Sørlie Næringseiendom utviklet og leid ut næringseiendom, med tvillingbyene Fredrikstad og Sarpsborg som hovedområder. Selskapets røtter strekker seg tilbake til 1913, en tid preget av manglende teknologi som datamaskiner og telefoner, til et samfunn der digitale løsninger dominerer.  

Sørlie Næringseiendoms miljømål

“Som en del av bygg- og anleggsbransjen, er vårt mål å bli ledende i å redusere klimaavtrykket til eksisterende eiendommer. Dette er en kompleks utfordring som krever endring av valg og vaner. Det positive er at bransjen gir oss muligheter til å implementere bærekraftige løsninger allerede i dag”.

Sørlie Næringseiendom har valgt BREEAM In-Use (BIU) som måleverktøy for å dokumentere miljøprestasjoner i sine bygg. I stedet for å fokusere på nybygg, som ofte medfører høye miljøkostnader, satser de på gjenbruk av eksisterende bygninger.

“Vi ser på våre eksisterende bygg som den viktigste faktoren for å kunne være så miljøvennlig som mulig. Ved gjenbruk av bygg, fleksible løsninger, kvalitet som sikrer lang levetid, har vi stor tro på at byggene vil generer mindre utslipp og ha et lavere fotavtrykk enn nybygg” - sier Bernt Sondre.

Propely ble nøkkelen til effektiv miljødokumentasjon

For å sikre at arbeidet med bærekraft og miljøstrategi gjennomføres effektivt, har Sørlie Næringseiendom valgt Propely som sitt viktigste verktøy for dokumentasjon og rapportering. Gjennom Propely samler de inn miljødata relevant for BREEAM-sertifisering, og dokumentasjon i plattformen knyttes kontinuerlig til BIU for å forenkle fremtidige sertifiseringsprosesser.  

"Propely fungerer som vårt dokumentasjonsarkiv. Vi dokumenterer alt fra energiforbruk til kvalitetsnivå på leveranser," sier Sørlie.

Propely legger til rette for at Sørlie Næringseiendom kan holde oversikt over prosjekter og dokumentasjon som går over flere år. De bruker plattformen som et “dokumentasjonsarkiv” for BIU, der mapper, koblinger og tagger, gjør det mulig å spore og knytte dokumentasjon til spesifikke rom og leveranser.

“Vi har nummerert alle rom i våre bygg og lagt inn romnumre i Propely, slik at hvert dokument kan knyttes korrekt. Dette gir oss bedre kontroll over prosesser som strekker seg over tid og involverer flere prosjekter,” kommenterer Bernt Sondre.

Økt kontroll og sporbarhet

Sørlie Næringseiendom har også erfart at Propely har bidratt til å identifisere forbedringsområder i deres miljøarbeid. Bernt Sondre nevner at åpen deling av dokumentasjon mellom leverandører har gjort det lettere å jobbe kontinuerlig med rapportering.

“Ved å ha erklæringer, dokumentasjon og fremgangsmåter tilgjengelig på tvers av eiendommer og leverandører, bygger vi en omfattende database som gjør det enklere å levere høy kvalitet og dokumentere dette korrekt,” forklarer han.
Denne strukturerte tilnærmingen har gitt Sørlie Næringseiendom et fortrinn i sertifiseringsprosesser.

Tett samarbeid med leverandører

En annen viktig del av Sørlie Næringseiendoms miljøstrategi er det tette samarbeidet med leverandørene. Alle leverandører involvert i eiendomsdriften får tilgang til Propely-plattformen, noe som forenkler dokumentasjonsopplasting og læring.

"Ved å gjøre erklæringer og dokumentasjon tilgjengelig på tvers av bygg og leverandører, kan vi bygge en database som bidrar til kontinuerlig heving av kvaliteten," sier Sørlie.

Sammen med leverandørene utformer de leveransene for å oppnå ønskede standarder for hvert bygg, samtidig som de søker etter nye produkter med bedre kvalitet, funksjonalitet og lavere miljøfotavtrykk.  

Propelys fremtidige rolle

Sørlie Næringseiendom anser Propely som en viktig partner i sitt fremtidige miljøarbeid. Plattformen har allerede økt effektiviteten i dokumentasjonsprosessen og gitt innsikt i hvordan eiendommene kan driftes mer bærekraftig.

“Vi er svært fornøyde med samarbeidet med Propely, som tar hensyn til kundenes behov og er åpne for innspill til utviklingen av plattformen.
Å ha med seg en partner som forstår bransjens utvikling og vilje til å finne de beste løsningene for oss er ekstremt verdifullt”. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet som bidra til at vi når våre miljømål”, avslutter Sørlie

Gjennom bruken av Propely har Sørlie Næringseiendom gjort store fremskritt i sin bærekraftstrategi. Med fokus på gjenbruk av bygg, tett samarbeid med leverandører og en effektiv plattform for dokumentasjon og rapportering, er de godt rustet til å møte fremtidens miljøutfordringer. Ved å ha all dokumentasjon samlet på ett sted, sparer de tid og sikrer at alt er klart til BREEAM-sertifiseringen. Propely har vært en sentral del av denne suksessen.